Naslovna » ubdrkustošija » ubdrkustosija.hr

ubdrkustosija.hr

znak UBDR KUSTOSIJAHimna Kustošiji
Nad gradom gde sunce zahaja, to za mene je najlepši kraj, tu moja je stara domaja, gde prvi put čul reč sam kaj. Svu mladost sam provel vu tebi, detinstvo si dala mi ti, kak fala ti rekel ja nebi, za sve to življenje i mir.
Naj krovi povedaju ovi, kak sretno življenje je tu, gde čovek čoveka zavoli, pomaže mu vdobru i zlu. Gde god sam ja nosim te vsebi, Grmoščicu, plac Kustošak, naj sretniji vraćam se tebi, narodnog doma si prag.
Ti lepa si snegom pokrita, il jorgovan gda cveta plav, gda sunce te osvetli celu, il mesec nad tobom zasja. Gda zapisuju vulicetvoje, tišine blag spusti se hlad, il noć se Oprašta od dana, Kustošija lepa si tad.

Riječi: Mladen Stažimir
Glazba: Miroslav Vuk-Croata

Branitelji rat je završio, ali naš put još uvijek nije gotov

Hrvatskim mučenicima
O gdje je plod Vašeg slavnog sjemena,
I da li kojim rodom krvca Vaša rodi!
Jer roblje još smo, snijuć samo o slobodi,
Dok smrt je blizu gluha našeg plemena!
A kukavan je Hrvat novog vremena,
Te pušta da ga stranac k stalnoj smrti vodi.
Ne opiruć se kspomenik kustosija copylanju-krotko janje-hodi
I ne zna zbacit groznog ropstva bremena.
Al vrcnuti će iskra iz Vašeg kremena!
Ja vjerujem,ja znam ! Ta zar da uzaludu
Sve žrtve Vam i mučeništva budu ?
Da,roditi će rod od slavnog sjemena!
A ako neće,sam ću zazvati pakla vatre
da spale sve,i grom da ropski narod satre!

Tin Ujević

MEMORIJALNI TURNIRI U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA 

KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA

turnir-2008

Zajedno u ratu, zajedno u miru. Riječi su kojima bi opisali naš rad i uzajamnu suradnju. Nakon demobilizacije svatko je krenuo na svoju stranu, ali nitko nikog nije zaboravio. Naročito One koji su položili svoj život za Domovinu. Svakodnevnicu civilnog života prihvatiti u cjelini za svakog branitelja bio je dodatan stres. Često ne shvaćeni od društva, okoline i obitelji koja im je jedina preostala, dovodi do začaranog kruga iz kojeg nema izlaza. Organiziranjem športskih aktivnosti te uključivanjem u njih branitelje, njihove obitelji i što je najvažnije mlade ljude koji u današnje vrijeme isto tako traže sebe u ovom svijetu, dovodi do ostvarenja cilja. Uzevši u obzir da smo svijet posudili od naše djece moramo znati da ga isto tako moramo i vratiti. Ostaviti im čvrste temelje da sa ponosom nastave naš put.

Na 2. Memorijalu u spomen na poginule branitelje Domovinskog rata sudjelovalo je 500 natjecatelja u 5 sportova: mali nogomet, pikado, brdski biciklizam, gađanju pokretnih meta lovačkom puškom te gađanu iz zračne puške.
Na završetku natjecanja 18.05.2008 pehare i nagrade za pobjednike uručili su ispred VIJEČA GRADSKE ČETVRTI ČRNOMEREC  dr Dragan Marinić -Korolija, ispred suorganizatora UŠR Veteran 91 predsjednik udruge magistar Allen Bartoš prof.,  te tajnik udruge gos. Mario Sačer, ispred branitelja sa područja Kustošije i Mikuliča zapovijednik 1. satnije HOS-a Ante Parađik gos. Nino Merkaš te ispred organizatora a ujedno i predsjednik UDRUGE BRANITELJ DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJA gos. Tomica Pavliško.
Poslije podjele medalja i nagrada uz opče veselje svih prisutnih a još pod dojmom od starta biciklističke utrke kad  su članovi kuburaškog  društva  Kubura iz Desiniča označili start utrke te u više navrata pucnjevima oduševili sportaše i gledatelje upriličen je od strane člana UBDR KUSTOŠIJA gos. Baranašića , velik vatromet pod budnim okom vatrogasaca  iz vatrogasnog društva Kustošija.
rezultate svih natjecanja 

rezultati-ll-memorijala KUSTOSIJA

Video linkove sa 2. Memorijala pogledajte

Dana  17 i 18.svibnja 2008 u organizaciji UDRUGE BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJA pod pokroviteljstvom VIJEČA GRADSKE ČETVRTI ČRNOMEREC I UREDA ZA RAD SOCIJALNU ZAŠTITU BRANITELJA GRADA ZAGREB te suorganizatorima UŠR VETERAN 91, LOVAČKO DRUŠTVO FAZAN ŠESTINE, PIKADO KLUB JANJE i  UDRUGOM OSMJEH održan je 2. Memorijal u spomen na poginule branitelje Domovinskog rata sa područja Kustošije i Črnomerca.
U sklopu 2. Memorijala provedena je i humanitarna akcija POMOZIMO MALOM FRANU, na kojoj su se prikupljala sredstva za kupnju dječjih invalidskih kolica te ostalih potrebnih pomagala koje bi malom FRANU i njegovim roditeljima olakšali ionako težak život.Humanitarna akcija je zahvaljujuči brojnim pojedincima i raznim udrugama u cijelosti uspjela te se tom prilikom skupilo 27.000,00 kuna. Sredinom  srpnja  mjeseca mali Fran će dobiti toliko željena kolica i ostala pomagala koja će mu pomoći da ionako težak život učini malo lakšim.

Branitelji uručili invalidska kolica malom Franu
6.srpnja 2008. u 18:00 sati, na sportskom terenu Krvarić-Kustošija odigrana je humanitarna malonogometna utakmica između braniteljskih Udruga:

Udruge branitelja Domovinskog rata Kustošija I Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba

Povod odigravanja utakmice je uručenje invalidskih kolica Malom Franu nakon prikupljenih sredstava koje je organizirala udruga branitelja Kustošije na 2.memorijalu u spomen na poginule branitelje Domovinskog rata s područja Kustošije. Invalidska kolica su uručili Predsjednik vijeća gradske četvrti Črnomerec dr.Kurevija i predstavnici Udruga Kustošijanaca i UDHOS-a.
Humanitarna akcija je zahvaljujuči brojnim pojedincima i raznim udrugama u cijelosti uspjela te se tom prilikom prikupilo 27.000,00 kuna. Tako je danas mali Fran dobio toliko željena kolica i ostala pomagala koja će mu pomoći da ionako težak život učini malo lakšim.

3. MEMORIJALNI TURNIR U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA

PLATAT 2009.jpg1Dana 16. i 17. svibnja, 2009.godine na ŠRC Krvarić-Gaj u Kustošiji Udruga branitelja Domovinskog rata Kustošija organizirala je 3. MEMORIJAL U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA. Kod najljepšeg spomenika braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na Trgu Siječanjskih Žrtava u Kustošiji dana 16.05.2009. branitelji, članovi njihovih obitelji i prijatelji položili su vijenac te zapalili svijeće za sve poginule branitelje.
U sklopu memorijala održavala su se natjecanja:
– u malom nogometu (24 malonogometne ekipe)
– pikadu (100 natjecatelja)
– brdskom biciklizmu (150 biciklista) 
Na memorijalu su sudjelovali brojni sportaši, branitelji, te članovi njihovih obitelji. Svi natjecatelji od strane organizatora počašćeni su domaćim grahom s kobasicama.
Priređen je zabavni program:
– revijalna utakmica mladih nogometaša i veterana
– podizanje velikih balona,
– pucnjeva iz kubura kuburaškog društva Kubura iz Desinića
– živa muzike Tamburice iz Kustošije
– skokovi padobranaca slobodnim padom.
U sklopu memorijala održala se humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za pomoć dvjema teško bolesnim djevojčicama Božici Hladik i Dorotei Jelenik.

Rezultati:

REZULTATI-biciklisti-2009 3 MEMORIJAL

rezultati-MN-2009 3 MEMORIJAL

4. MEMORIJALNI TURNIR U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA

plakat-4-memoDana 22.-23. svibnja, 2010. godine na ŠRC Krvarić-Gaj u Kustošiji Udruga branitelja Domovinskog rata Kustošija organizira 4. MEMORIJAL U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA. Kod spomenika braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na Trgu Siječanjskih Žrtava u Kustošiji branitelji, članovi njihovih obitelji i prijatelji položili su vijenace i zapalili svijeće za sve poginule branitelje.

5. MEMORIJALNI TURNIR U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA

0001-plakat-kustosija-2011Dana 21.-22. svibnja, 2011. godine na ŠRC Krvarić-Gaj u Kustošiji Udruga branitelja Domovinskog rata Kustošija organizirala je 5. MEMORIJAL U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA. Suorganizator memorijala je Udruga za šport i rekreaciju “Veteran ’91”. Dana 21. svibnja 2011. godine predstavnici Udruga položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata u Kustošiji. Na natjecanju biciklista i malonogometnom turniru nastupilo je ok dvijestotinjak natjecatelja. Po završetku natjecanja urućene su pehari, medalje i nagrade najboljim natjecateljima.

6. MEMORIJALNI TURNIR U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za poginule branitelje u Domovinskom ratu, 26 i 27 svibnja 2012. godine na ŠRC Krvarić-Gaj u Kustošiji Udruga branitelja Domovinskog rata Kustošija organizirala je 6. MEMORIJAL U SPOMEN NA POGINULE BRANITELJE DOMOVINSKOG RATA KUSTOŠIJE I ČRNOMERCA. Suorganizator memorijala je Udruga za šport i rekreaciju “Veteran “91”.

FOTO GALERIJE